Γιατί το παιχνίδι έχει μεγάλη σημασία

LEGO Foundation: Why Play Matters – Μία έρευνα της LEGO Foundation για το παχνίδι και τη σημασία του στη μάθηση και την εξέλιξη των παιδιών.

Το LEGO Foundation είναι ένα τμήμα του ομίλου LEGO, το οποίο είναι έχει ως στόχο την έμπνευση και την ανάπτυξη των κατασκευαστών του μέλλοντος. Το έργο της LEGO Foundation είναι να αλλάξει η αντίληψη γύρω από το παιχνίδι και να αυξηθεί η γνώση σχετικά με το μετασχηματιστικό ρόλου που μπορεί να έχει στην εκπαίδευση καθώς και στην ανάπτυξη των μαθητών. Μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του παιχνιδιού και της μάθησης, η LEGO Foundation αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ του παιχνιδιού, της δημιουργικότητας και της μάθησης στα μάτια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων εστιάζοντας στην έμπνευση και το παιχνίδι.

Κρίση Δημιουργικότητας

Ο μετασχηματιστικός ρόλος του παιχνιδιού στην εκπαίδευση και η σύνδεσή του με τη δημιουργικότητα έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες, παρ’ όλα αυτά παραμένει ακόμα άγνωστος, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι εξοπλισμένοι ώστε να ξεδιπλώσουμε τις δημιουργικές λύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μερικών από των μεγαλύτερων προβλημάτων στον κόσμο.

Κατά μέσο όρο το 98% των παιδιών στο 3ο έτος της ηλικίας τους χαρακτηρίζονται ως Genius στο επίπεδο της δημιουργικής σκέψης. Λιγότερο από 2% διατηρούν αυτό το επίπεδο προσόντων στην ηλικία των 25!!

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί και τα εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών μέσα από τυποποιημένες διαδικασίες, πιέζονται ιδιαίτερα στο παράσχουν απλά τη γνώση στους μαθητές παρά στο να καλλιεργήσουν την μάθηση.
Οι έρευνες δείχνουν ότι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο δημοτικό σχολείο έχουν αυξηθεί, οι δημιουργικές δεξιότητες στην κοινωνία μας έχουν μειωθεί και συνεχίζουν να μειώνονται από τη δεκαετία του 1990.

Το παιχνίδι μεταμορφώνει τη μάθηση

Το παιχνίδι αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους για τον εγκέφαλό μας ώστε να μαθαίνει πράγματα. Το παιχνίδι έχει βαθύ αντίκτυπο στις γνωστικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές και ακαδημαϊκές ικανότητες. Το παιχνίδι διεγείρει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, προωθώντας τη δημιουργικότητα η οποία βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, αυξάνοντας τη περιέργεια, δίνοντας νόημα στη βιωματική μάθηση.

Γιατί επιλέγουμε το παιχνίδι – LEGO Foundation;

Κάθε είδους βιωματική μάθηση ενισχύει τα πιο σημαντικά μονοπάτια του εγκεφάλου που αφορούν την ανάπτυξη και τη γνώση. Υπάρχει μια επιστημονική βάση σχετικά με τη δύναμη του παιχνιδιού: σε μια κατάσταση παιχνιδιού χαλαρώνουμε και μας επιτρέπει να πέσουμε στην κατάσταση γνωστή ως “ροή”. Μια κατάσταση του εγκεφάλου κατά την οποία μαθαίνουμε καλύτερα.

Το παιχνίδι τροφοδοτεί την καινοτομία

Μέσα από έρευνες και εμπειρίες γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους. Και χωρίς δημιουργικότητα δεν υπάρχει καινοτομία. Το παιχνίδι είναι μετασχηματιστικό. Εξερεύνηση, ανακάλυψη.. μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε να αξιολογούμε τον κόσμο γύρω μας και να δημιουργούμε νέες δυνατότητες. Το παιχνίδι είναι αντικατοπτρισμός του πραγματικού κόσμου. Εκπαιδευόμαστε, κάνουμε δοκιμές για το πως να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις της πραγματικής ζωής, αναπτύσσοντας παράλληλα δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.

Το παιχνίδι ως λύση

Το παιχνίδι αποτελεί σοβαρή λύση. Ενισχύει τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες δημιουργώντας παράλληλα αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι περίεργοι, δημιουργικοί και ευφάνταστοι – που παρουσιάζουν μια παιδική παρόρμηση στο να μαθαίνουν πράματα – είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να ανταπεξέλθουν σε ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις και να είναι οι «χτίστες» του αύριο για το κοινό μας μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε το παιχνίδι ως μια πολύ σοβαρή και θεμελιώδη λύση και για την ανάπτυξη των ζωτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον σημερινό κόσμο.

Το παιχνίδι ξεκλειδώνει τα πλεονεκτήματα μάθησης και ανάπτυξης που διαρκούν μια ζωή. Αυτό τροφοδοτεί το όραμα της LEGO Foundation και του ομίλου LEGO για ένα ισχυρότερο μέλλον μέσα από το παιχνίδι. Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε και να εξοπλίσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και την κοινωνία, εξασφαλίζοντας ότι η αξία του παιχνιδιού γίνεται κατανοητή και εναγκαλίζεται.

Δείτε εδώ δραστηριότητες παιχνιδιού με μόνο 6 LEGO DUPLO τουβλάκια

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη δύναμη του παιχνιδιού στη μάθηση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.