Πώς να φτιάξω το δικό μου κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα βήματα προς την επιτυχία

Πώς να φτιάξω το δικό μου κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής

Τα βήματα προς την επιτυχία

Η αρχή ενός καινούργιου εγχειρήματος πάντα φαντάζει δύσκολη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια αρχή σε ένα τομέα της εκπαίδευσης ο οποίος μετρά μόλις λίγα χρόνια ζωής στη χώρα μας, την εκπαιδευτική ρομποτική.

Η εκπαιδευτική ρομποτική εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια από τότε βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Τα οφέλη της ατελείωτα μιας και αποτελεί ένα αντικείμενο που προσεγγίζει διεπιστημονικά πολλά μαθήματα, από την ιστορία μέχρι τη μηχανική και τον προγραμματισμό και καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Τα κέντρα εκπαιδευτικής ρομποτικής πληθαίνουν συνεχώς και ολοένα περισσότεροι επαγγελματίες του παιδαγωγικού χώρου αλλά και μη κάνουν το επόμενο βήμα για να ακολουθήσουν τις σύγχρονες επιταγές που θα τους οδηγήσουν στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

Η μεγαλύτερη απορία όλων; Πως να ξεκινήσω λοιπόν το δικό μου κέντρο; Τι χρειάζομαι; Είμαι ικανός να το κάνω; Ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν πολύ εύκολα, μετατρέποντας κάτι που φαντάζει δύσκολο σε μία εύκολη και απλή διαδικασία στην οποία η Eduk8 μπορεί να σας στηρίξει από την αρχή.

Ο Χώρος – Εργαστήριο

Ξεκινώντας ένα από τα βασικά που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο χώρος που θα στεγάζεται το εργαστήριο. Αν ήδη έχετε κάποιο κέντρο εκπαίδευσης πρέπει να διαλέξετε το πιο ευρύχωρο δωμάτιο, εύκολα προσβάσιμο για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους. Ένας χώρος που θα εμπνέει τους μαθητές να κληθούν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν τα ρομπότ τους, με χώρο για να απλώσετε τις πίστες σας και χώρο για να κινούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου καθώς θα εκτελούν τα πειράματα και τις εργασίες τους. Η διάταξη του πάγκου εργασίας είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό μιας και ο τρόπος με τον οποίο θα κάθονται οι μαθητές θα πρέπει να ευνοεί την επικοινωνία. Μέσα στην αίθουσα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον υπολογιστές ή tablets,  κάποιος προτζέκτορας ή διαδραστικός πίνακας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ντουλάπια ή κουτιά αποθήκευσης και οργάνωσης των δομικών υλικών ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμα από τον εκπαιδευτή αλλά και από τους μαθητές.

Εκπαιδευτές και πιστοποίηση

Συνεχίζοντας, το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα είναι η επιλογή του ανθρώπου, ο οποίος θα κληθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά. Ο εκπαιδευτής μπορεί να είναι ο ίδιος ο επαγγελματίας που θα ξεκινήσει το κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής ή κάποιος εκπαιδευτικός. Τα βασικά του προσόντα είναι να είναι παιδαγωγός , όχι απαραίτητα στο πεδίο του STEAM, και να έχει την  ικανότητα να εμπνέει τα παιδιά και να αφιερώνει χρόνο στο να τα βοηθήσει να ανακαλύπτουν μόνα τους τις λύσεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτό που αναφέρει η LEGO Education είναι πως δεν χρειάζεται να έχει κάποιος εξειδίκευση σε κάποια επιστήμη όπως μαθηματικά, πληροφορική κτλ., αλλά όρεξη για να εξερευνήσει κάτι καινούργιο. Τα προγράμματα που παρέχονται δωρεάν από τη LEGO Education είναι αρκετά ώστε η αρχή κάθε μαθήματος να φαντάζει παιχνιδάκι.

Σημαντική συμβουλή:

Ένα πολύ βασικό  προσόν που μπορεί να αποκτήσει ο εκπαιδευτής, είναι η κατάρτιση που παρέχεται από την ίδια τη LEGO Education η οποία έχει αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πραγματοποιείται παγκοσμίως. Την εκπαίδευση της LEGO Education μπορείτε να την παρακολουθήσετε πλέον και στα Ελληνικά αφού από το 2017 η Eduk8 προσφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο το διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης της LEGO Education Academy. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον επίσημο LEGO Education Academy Certified Teacher Trainer, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τη LEGO Education. Η εκπαίδευση μπορεί να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να εξοικειωθεί με το εκπαιδευτικό υλικό, να γνωρίσει τη μεθοδολογία της LEGO Education και να προετοιμάσει το εργαστήριό του, είτε είναι έμπειρος χρήστης είτε πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα παίρνοντας μία διεθνή πιστοποίηση. Ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες και το περιεχόμενο των εκπαιδεύσεων εδώ

Εξοπλισμός, εκπαιδευτικό υλικό

Εφόσον έχετε εκπαιδευτεί είστε έτοιμοι να επιλέξετε και τον εξοπλισμό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η LEGO Education προσφέρει μία τεράστια γκάμα εκπαιδευτικών προτάσεων που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός εκπαιδευτηρίου ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο μέχρι τις πρώτες τάξεις του λυκείου. Οι εκπαιδευτικές προτάσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το LEGO Education WeDo 2.0 για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών και το LEGO Mindstorms Education EV3 για παιδιά ηλικίας 10+. Είναι φανταστικό πως μόνο με δύο εκπαιδευτικά σετ μπορείτε να καλύψετε μεγάλο έυρος  ηλικιακών ομάδων μαθητών έχοντας πάντα τη δυνατότητα να επεκταθείτε και σε άλλες προτάσεις που σχετίζονται με τη μηχανική, την ανάπτυξη κοινωνικο-συναθηματικών δεξιοτήτων, γραμματισμού κα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όλες οι εκπαιδευτικές προτάσεις της LEGO Education συνοδεύονται από μαθήματα και έτοιμες δραστηριότητες για τον καθηγητή .

Στον εξοπλισμό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε για να «συνδέσουμε» τις κατασκευές, να τις προγραμματίσουμε και να τις δώσουμε ζωή. Όλα τα προϊόντα μπορούν να συνδεθούν με διάφορες συσκευές (Laptop/Desktop/tablet/Chromebooks) και διάφορα λειτουργικά συστήματα (Windows, MacOs, iOS, Android κτλ..) Τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η κάθε συσκευή μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα της Eduk8 κάνοντας μία απλή αναζήτηση στο προϊόν που σας ενδιαφέρει.

Ποια η ποσότητα του υλικού που θα πρέπει όμως να προμηθευθείτε;

Η LEGO Education προτείνει ένα εκπαιδευτικό πακέτο σε μία ομάδα των δύο μαθητών. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αν έχω 40 μαθητές θα πρέπει να έχω 20 εκπαιδευτικά πακέτα; Όχι ,καθώς η πρόταση μας για να είναι λειτουργικό ένα τμήμα θα πρέπει να έχει από 8-12 μαθητές. Οπότε θα πρέπει να δημιουργήσετε περισσότερα τμήματα. Ενδεικτικά μία τάξη των 10 μαθητών χρειάζεται 5 εκπαιδευτικά πακέτα,ένα εργαστήριο 40 μαθητών χωρίζεται σε 4 τμήματα των 10 μαθητών, τα εκπαιδευτικά πακέτα που χρειαζόμαστε είναι 5 σετ.

Εκπαιδευτική ύλη και κύκλοι μαθημάτων

Κάθε εκπαιδευτική πλατφόρμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, μη ξεχνάμε το λογισμικό και τα προγράμματα σπουδών τα οποία είναι δωρεάν. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε άμεσα τα λογισμικά και τα προγράμματα σπουδών που σας ενδιαφέρουν κάνοντας κλικ εδώ. Μη ξεχάσετε πως η εγκατάσταση των λογισμικών, πέραν από τον δικό σας υπολογιστή, θα πρέπει να γίνει και στους υπολογιστές που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές για το μάθημα. Μέσα στο λογισμικό θα βρείτε και τα βιβλία του καθηγητή και καθοδήγηση για το πως να ετοιμάσετε τα πρώτα σας μαθήματα.

Σημαντική συμβουλή:

Τελευταίο βήμα είναι ο σχεδιασμός των μαθημάτων και η προσέλκυση μαθητών. Για αρχή η πρότασή μας είναι να δημιουργήσετε μικρά τμήματα και σε αριθμό μαθητών αλλά και σε διάρκεια. Τα εργαστήρια μικρής διάρκειας πχ. ένας κύκλος των 8-12 μαθημάτων θα σας δώσει την δυνατότητα να αποκτήσετε την εμπειρία και την καλύτερη εξοικείωση και θα σας δώσει την γνώση για να ετοιμάσετε στη συνέχεια μεγαλύτερης διάρκειας προγράμματα με τη δική σας σφραγίδα.

Η καλύτερη διαφήμιση για το χώρο σας είναι πάντα η δουλειά των μαθητών σας.

Απλά γρήγορα και εύκολα βήματα για έναν επιτυχημένο χώρο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

  • Χώρος
   • Εξοπλισμός
  • Ύλη μαθημάτων

Για επιπλέον βοήθεια και καθοδήγηση επικοινωνήστε απευθείας με την Eduk8 στο 2316011012 είτε στείλτε μας ένα e-mail στο info@eduk8.gr

Παρέχουμε όλο το υλικό της LEGO Education, την επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση της LEGO Education, την δυνατότητα παροχής εξειδικευμένου προσωπικού για τα μαθήματά σας, συμβουλές για την καλύτερη προώθηση και οργάνωση του εργαστηρίου σας, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα σας βοηθήσει και θα λύσει τις όποιες απορίες έχετε, στόχος μας είναι οι επιτυχημένοι και ευχαριστημένοι πελάτες!

Μπείτε μαζί μας στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και στην εκπαίδευση του μέλλοντος

7 replies on “Πώς να φτιάξω το δικό μου κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα βήματα προς την επιτυχία

 • ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  Καλημέρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής:Εχω πτυχίο οδοντικης τεχνολογίας και παιδαγωγική επάρκεια ΑΣΠΑΙΤΕ. Λαμβάνοντας πιστοποίηση εκπαιδευτή Ρομποτικής μπορώ να κάνω μαθήματα σε παιδιά, ως συνεργάτης σε κάποιο φροντιστήριο;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Απάντηση
  • Iliana

   Καλησπέρα σας, από τη στιγμή που έχετε την παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ μπορείτε να διδάξετε σε οποιαδήποτε τάξη φροντιστηρίου. Από εκεί και πέρα η Πιστοποίηση στην εκπαιδευτική ρομποτική αποδεικνύει τη γνώση σας πάνω στο αντικείμενο και στη χρήση των υλικών της LEGO Education και δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον άδεια για να διδάξετε

   Απάντηση
 • Ευαγγελος

  Καλησπερα ειμαι αποφοιτος ΑΣΕΙ( ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ). Παρακολουθωντας το σεμιναριο μπορω να εργαστω ως εκπαιδευτης ρομποτικης;

  Απάντηση
  • EDUK8

   Καλησπέρα Ευάγγελε,

   Όλα τα σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής της Eduk8 μπορεί να τα παρακολουθήσει:

   • οποιοσδήποτε ενήλικας ανεξαρτήτως ειδικότητας
   • παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας
   • εκπαιδευτικοί Α βάθμιας ή Β βάθμιας εκπαίδευσης
   • γονείς

   αρκεί να υπάρχουν βασικές γνώσεις δημοτικού σε μαθηματικά και αντίληψης της μηχανικής και του κόσμου γύρω μας.

   Επιπλέον, απευθύνεται και σε εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους ή λογοθεραπευτές που θέλουν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους και να βοηθηθούν από τα υλικά της LEGO Education χρησιμοποιώντας τα ως εργαλεία στην καθημερινή εργασία τους, μιας και τα παιδιά είναι ήδη εξοικειωμένα με τη χρήση τους.

   Το σεμινάριο είναι βιωματικό-διαδραστικό και χρησιμοποιείται το εκπαιδευτικό υλικό της LEGO Education.

   Δεν είναι απαραίτητο να έχεις προηγούμενη εμπειρία και γνώση πάνω στο αντικείμενο ούτε εξειδίκευση στην πληροφορική, τα μαθηματικά, τη φυσική κτλ.

   Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση για μάθηση και δημιουργικότητα, που έχει ανεκτίμητη αξία. Όλες οι εκπαιδεύσεις είναι σχεδιασμένες, ώστε να προσφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες είτε έχουν χρησιμοποιήσει το υλικό είτε όχι.

   Απάντηση
 • Γιώργος Τ.

  Καλησπέρα σας,
  χρειάζεται άδεια λειτουργίας για να ξεκινήσει κανείς ένα Κ.Ε.Ρ.? Επίσης, σε τι ΚΑΔ το ανοίγει και εάν χρειάζεται κάποια πιστοποιητικά, συγκεκριμένο πτυχίο κλπ.?

  Ευχαρσιτω,

  Απάντηση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *