Ο ηγέτης στη Δευτεροβάθμια: SPIKE Prime

Άλλος ένα μήνας στα κίτρινα! Είπα να το πάω σερί για να κλείσουμε με την κατηγορία SPIKE, αν και νομίζω πως θα τα ξαναπούμε σύντομα. Πώς να μην τα ξαναπούμε άλλωστε όταν αυτές οι δύο λύσεις, SPIKE Essential & SPIKE Prime καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν άψογα μεταξύ τους αλλά και με άλλες λύσεις.

Έχω γράψει και άλλα άρθρα για το SPIKE Prime αλλά πότε δεν είναι αρκετό. Θα μπορούσα να γράφω από ένα κάθε μήνα αλλά μετά θα έλεγαν ότι έχω εμμονή. Και πως να μην έχω, όταν πραγματικά πιστεύω ότι κάθε φόρα που μιλάμε γι’ αυτό, ψάχνουμε κάτι να το ανταγωνιστεί και δεν βρίσκουμε. Είχα μεγάλο κόλλημα με το EV3 αλλά αυτό μας τελείωσε. Πάμε στον βασιλιά. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019 Ιανουάριο του 2020. Μας σύστησε το κίτρινο χρώμα και δύο δίσκους ταξινόμησης.

Το Set

Όπως και το SPIKE Essential, έτσι και το Prime αποτελείται από δομικά υλικά, hardware, γλώσσες προγραμματισμού, μαθήματα και επαγγελματική ανάπτυξη(με τη δική μου σειρά).

5 consiting parts of SPIKE Prime

Τα δομικά υλικά

Aς τα πάρουμε από την αρχή. 523 δομικά υλικά του συστήματος LEGO Technic. Δεν θα σχολιάσω για άλλη μια φορά τα χρώματα, θα αναφέρω απλά κάποια από αυτά που τραβούν την προσοχή από την πρώτη στιγμή, όπως το κλασικό LEGO τουβλάκι 2Χ4 τα οποία όμως για πρώτη φορά μπορούν να συνδυαστούν με άξονες και μας συστήθηκαν με το SPIKE Prime. Τα πλαίσια σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα και η μεγάλη βάση που θυμίζει breadboard. Η ταξινόμηση των δομικών υλικών γίνεται βάσει του είδους και όχι του χρώματος (το οποίο προσωπικά με εξυπηρετεί περισσότερο). Και σε αυτό το σετ υπάρχει replacement pack, το κλασικό κουτάκι – βασικά σακουλάκι είναι – με δομικά υλικά για ώρα ανάγκης, σε περίπτωση που χάσουμε κάτι.

Το Hardware

Όσον αφορά το Hardware, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με το SPIKE Essential, αφού θα βρούμε περισσότερους και διαφορετικούς κινητήρες, αλλά και αισθητήρες, οι οποίοι όμως πρέπει να τονίσω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Essential και το αντίστροφο, δηλαδή το hardware του Essential μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Prime. Η καρδιά του συστήματός μας ή η κεντρική μονάδα είναι το Large Hub, το οποίο τροφοδοτείται με μπαταρία επαναφορτιζόμενη, η οποία παρέχεται με το κουτί και φορτίζεται με το καλώδιο USB που επίσης βρίσκεται μέσα στο κουτί. 6 θύρες I/O, ενσωματωμένο γυροσκόπιο αξελερόμετρο 3 αξόνων, Matrix 5X5 που και εδώ επιλέγουμε ποιο από τα 25 pixel(LED) θα είναι on και ποιο off καθώς και την φωτεινότητα του κάθε Pixel. Στο κάτω μέρος υπάρχει ηχείο από το οποίο ακούμε beeps, τόνους όχι ήχους… Οι ήχοι αναπαράγονται από τη συσκευή που χρησιμοποιούμε (Laptop/tablets/PC). Τι σκεφτόταν άραγε η LEGO Education; Στο Hub επίσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε προγράμματα για απευθείας εκτέλεση από αυτό. Συγκεκριμένα,  μπορούμε να αποθηκεύσουμε 20 διαφορετικά προγράμματα στις θέσεις από 0 έως και 19. Μπορούμε να πλοηγηθούμε σε αυτές τις θέσεις αποθήκευσης με τα βελάκια που υπάρχουν πάνω στο Hub δεξιά και αριστερά από το κεντρικό κουμπί.

3 κινητήρες. 2 Medium motor 1 Large motor υψηλής ακρίβειας στην κίνηση. 1 αισθητήρας χρώματος, ίδιος με αυτόν που θα βρει κάποιος στο Essential, 1 αισθητήρας απόστασης (Distance Sensor) με εμβέλεια τα 2 μέτρα aka 200εκ. και τέλος 1 αισθητήρα δύναμης (Force Sensor). Αυτός ο αισθητήρας δύναμης έχει αρκετό ενδιαφέρον να σου πω γιατί δουλεύει 1)σαν ένα κλασικό κουμπί, πατημένο ή απελευθερωμένο, True/False ή 1 0 για binary freaks,  2) μετράει τη δύναμη σε Newton που ασκείται πάνω στο κουμπί. Η φίλη μου Χ.Λ. από την Ιεράπετρα, Νομός Λασιθίου για να μαθαίνουμε και γεωγραφία, είχε φτιάξει στις αρχές της κυκλοφορίας του SPIKE Prime, μία ζυγαριά για την εκτέλεση συνταγής με μπισκότα.

Το Software

The first page of SPIKE Prime AppΓια το λογισμικό δεν θα επεκταθώ τα είπα ήδη στο άρθρο για το SPIKE Essential. Το λογισμικό-εφαρμογή-app είναι κοινό. Μέσα από την εφαρμογή έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο και των δυο προϊόντων. Η διαφορά με το Essential είναι ότι έχουμε 3 επιλογές γλωσσών προγραμματισμού. Τα Block εικονιδίων, τα οποία έγιναν διαθέσιμα με την έλευση του essential, τα Word Block (Scratch 3.0) τα οποία ήταν διαθέσιμα από την αρχή και αποτελούν την προεπιλεγμένη γλώσσα προγραμματισμού σε όλα τα μαθήματα και τέλος την Python με ενσωματωμένο editor στην ίδια την εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κάτι επιπλέον.

Τα μαθήματα

Το SPIKE Prime ακολουθεί και αυτό τη λογική με τα μαθήματα σε ενότητες, τα γνωστά units. Βασικά δεν ακολουθεί, γιατί με αυτό έγινε η αρχή και ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα. Κάθε ενότητα αποτελείται από 5 έως 8 ολοένα και πιο απαιτητικά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός Open Project στο τέλος. Τα μαθήματα έχουν διάρκεια από 45 – 90+ λεπτά και περιλαμβάνουν επεκτάσεις σε γλώσσα ή/και μαθηματικά. Οι περισσότερες ενότητες διαθέτουν επίσης ένα σχέδιο μαθήματος(Bonus) για ένα υβριδικό(Hybrid) μάθημα που δεν απαιτεί την εφαρμογή και το κουτί, αλλά μπορεί να ολοκληρωθεί με τη μορφή σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας το Personal Learning kit BricQ Motion Prime(PLK). Αυτά τα μαθήματα εστιάζουν στην εξάσκηση δεξιοτήτων σχετικών της αντίστοιχης ενότητας, όπως ο Ψευδοκώδικας (Pseudocode) για την επιστήμη των υπολογιστών.

5 Learning unit for SPIKE Prime

Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε με Python, όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα αποκτούν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους μαθητές του γυμνασίου, αλλά και για μαθητές λυκείων και φυσικά σε φοιτητές πανεπιστημίων όπου μπορούν να κάνουν την εκμάθηση μια γλώσσας προγραμματισμού ή εννοιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) πολύ πιο εύκολη, κατανοητή και φυσικά διασκεδαστική.

Η πιστοποίησηa lego minifigure

Τέλος, μη ξεχνάς ότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις το SPIKE Prime είναι με τη συμμετοχή στην επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση της LEGO Education Academy.  Την πιο βιωματική/hands-on και διασκεδαστική μαθησιακή εμπειρία. Δεν τα λέω εγώ, αν και θα μπορούσα, το λένε αυτοί που έχουν συμμετέχει στο παρελθόν. Το SPIKE Prime προσφέρει 2 εκπαιδεύσεις, το εισαγωγικό, το οποίο καλύπτει πλήρως όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει και να το χρησιμοποιήσει άμεσα στην τάξη του(μόνο εισαγωγικό δεν είναι), και ένα πιο “advanced” για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο και θέλουν το κάτι παραπάνω.  Μέχρι την επόμενη φορά, καλή συνέχεια!