Ο ηγέτης στην πρωτοβάθμια: SPIKE Essential

Ο ηγέτης στην πρωτοβάθμια ακούει στο όνομα SPIKE Essential. Η πιο φρέσκια προσθήκη στο portfolio της LEGO Education. Σχεδιάστηκε για τις τάξεις πρώτη έως και Πέμπτη δημοτικού και μέσω της έξυπνης κατανομής και σχεδιασμού των μαθημάτων του μπορεί και ταιριάζει σε οποιοδήποτε επίπεδο γνώσεων και εμπειριών έχει ένας μαθητής, είτε κάνει τώρα το πρώτα του βήματα είτε είναι ήδη dude στις κατασκευές και τον προγραμματισμό.

Γιατί χρίζω το SPIKE Essential τον ηγέτη της πρωτοβάθμιας; Come with me και θα το βρεις. Πάμε:

  1. Πραγματική, ολιστική STEAM λύση, ενσωματώνει την γλωσσική ανάπτυξη, τα μαθηματικά και την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη
  2. Εξέλιξη χρόνο με το χρόνο με δόμηση τόσο στο κομμάτι της κατασκευής όσο και του προγραμματισμού, για τα οποία θα μιλήσω αναλυτικά παρακάτω, που κάνει τη μετάβαση στη δευτεροβάθμια παιχνιδάκι.
  3. Επίλυση προβλημάτων με ουσία, αφού σε κάθε δραστηριότητα υπάρχει ένας κεντρικός χαρακτήρας (Minifigures) που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Κάθε ένας από τους 4 χαρακτήρες του SPIKE Essential έχει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα. Έτσι, οι μαθητές ταυτίζονται μαζί τους και η μάθηση γίνεται πιο ουσιώδης και ελκυστική.
  4. Πλήρης σύνδεση με το SPIKE Prime (δευτεροβάθμια, θα τα πούμε σε επόμενο άρθρο) αλλά και τη σειρά BricQ Motion (ναι θα γράψω και για αυτά) προσφέροντας περισσότερες κατασκευαστικές λύσεις αλλά και ευκαιρίες μάθησης

Το Set

5 key spike essential parts

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει τη δόμηση το SPIKE Essential. Θα τα πιάσουμε όλα ένα-ένα με τη δική μου σειρά. Όχι γιατί δεν μου αρέσει η σειρά της εικόνας, αλλά γιατί θέλω να ξεκινήσω από το περιεχόμενο του κουτιού.

Τα δομικά υλικά

Το κουτί είναι κίτρινο, κλασικό της σειράς SPIKE, δύο δίσκοι ταξινόμησης επίσης κλασικό φαινόμενο τα τελευταία δύο χρόνια. 449 πολύχρωμα LEGO τουβλάκια πιο συγκεκριμένα κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε, κόκκινο, πράσινο, μωβ, μαύρο και άσπρο. Αδιαμφησβήτητα, είτε σου αρέσουν τα συγκεκριμένα χρώματα είτε όχι, είναι eye catching, πόσο μάλλον για τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Η ταξινόμηση μάλιστα γίνεται βάσει των συγκεκριμένων χρωμάτων στους 2 δίσκους. Γιατί βάσει χρώματος και όχι βάσει του είδους του δομικού υλικού όπως είχαμε συνηθίσει παλιά; Επειδή βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση και αυξάνει την ταχύτητα στο στάδιο της ταξινόμησης. Εντάξει προσωπικά ζορίζομαι να το συνηθίσω, αλλά το target group δεν είμαι εγώ, είναι τα παιδιά. Τα τουβλάκια συνδυάζουν τα δύο συστήματα δόμησης LEGO System και LEGO Technic για κατασκευές χωρίς περιορισμούς. Υπάρχουν δομικά υλικά που μπορούν να σε κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Δικό μου αγαπημένο, το παρακάτω

Biscuit LEGO Brick

Το δικό σου;

Επειδή πρέπει να είμαι αντικειμενικός πρέπει να αναφέρω ότι στο κουτί δεν υπάρχει ούτε ένα γρανάζι. Χμ; Τι μας κρύβουν;

Υπάρχουν όμως βάσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν ως βάσεις για την δημιουργία μιας σκηνής – ιστορίας. Υπάρχουν 4 μοναδικοί χαρακτήρες ο Daniel, η Maria, η Sophie και ο Leo. Καλά αν θέλεις να τους φωνάζεις Μαίρη, Γιώργο, Σάκη και Ρουλά δεν θα παρεξηγηθούν. Πρωταγωνιστές στα μαθήματα του SPIKE Essential.

4 minifigures from spike essential

Το Hardware

Στο κουτί επίσης υπάρχει και το Hardware, τα ηλεκτρονικά μέρη, απαραίτητα για να δώσουμε ζωή στις δημιουργίες μας και για την αλληλεπίδραση τους με τον χρήστη ή το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα θα βρούμε το Small Hub, την καρδιά του συστήματός μας, που εξασφαλίζει την επικοινωνία της κατασκευής με τη συσκευή μας. Το Hub τροφοδοτείται με μια μπαταρία, επαναφορτιζόμενη και η φόρτιση γίνεται μέσω καλωδίου USB. Τέλος οι βόλτες στο σούπερ μάρκετ για αγορά μπαταρίας.  Το καλώδιο επίσης παρέχεται με το κουτί. Το καλώδιο χρησιμοποιείται και για τη σύνδεση με τον υπολογιστή μας. Η σύνδεση βέβαια και με Bluetooth, ασύρματα δηλαδή. Πίσω στο Hub. 2 Θύρες I/O (Input/Output). Το καλύτερο, υπάρχει ενσωματωμένο γυροσκόπιο – αξελερόμετρο 3 αξόνων. Μέσα στο κουτί υπάρχουν 2 κινητήρες. Small motors που δίνουν κίνηση και ζωή στις κατασκευές. Μικροί, κομψοί και πολύ Sexy προσαρμόζονται εύκολα στις κατασκευές των παιδιών. 1 φωτεινό πλέγμα (Light Matrix) 3Χ3, 9 pixel, τα οποία μπορούμε να προγραμματίσουμε να επιλέξουμε ποιο pixel να είναι αναμμένο και πιο όχι, καθώς και το χρώμα του κάθε pixel. Τέλος στο κουτί υπάρχει ένας αισθητήρας χρώματος, ο ίδιος που θα βρει κάποιος στο SPIKE Prime. Αναγνωρίζει, 8 χρώματα + την απουσία χρώματος. Συνεπώς λέμε 9 συνολικά.

spike essential application in a tablet sreen

Το Software

Από το κουτί περνάμε στο λογισμικό. Windows 10 ή νεότερη έκδοση, MacOS, tablet Android, iPad και Chromebooks. Η εφαρμογή ονομάζεται LEGO® Education SPIKE™ App και είναι κοινή για SPIKE Prime και SPIKE Essential. Στο λογισμικό θα βρούμε τα μαθήματα χωρισμένα σε ενότητες (unit), θα κάνω αναφορά αργότερα. Για το SPIKE Essential έχουμε δύο επιλογές προγραμματισμού. Icon Blocks (Μπλοκ εικονιδίων) χωρίς γράμματα για τους μικρούς μαθητές και Word Blocks (Μπλοκ λέξεων) με το Scratch 3.0 για τους μεγαλύτερους μαθητές.

 

Τα Block εικονιδίων είναι μια καλή και εύκολη εισαγωγή στον προγραμματισμό, αλλά με τα block λέξεων οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Αν πάμε στο SPIKE Prime έχουμε και τρίτη επιλογή. Python. Αν θες να κάνεις το επόμενο βήμα, τώρα ξέρεις! Για να κλείσουμε και με το λογισμικό η εφαρμογή παρέχει βοήθεια στη οποία θα βρεις αναλυτική περιγραφή με παραδείγματα χρήσης για όλα τα Block είτε λέξεων είτε εικονιδίων.coding blocks for spike essential showing both icon block and word blocks

Τα μαθήματα

Περνάμε στα μαθήματα, το αγαπημένο μου σημείο. Το SPIKE Essential παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων τα οποία χωρίζονται σε θεματικές ενότητες, κάθε ενότητα έχει τον δικό της στόχο τόσο σε ανάπτυξη γνώσεων όσο κα δεξιοτήτων. Κάθε ενότητα αποτελείται από επτά έως οκτώ μαθήματα 45 λεπτών, συν επεκτάσεις μαθημάτων σε γλώσσα και μαθηματικά για κάθε μάθημα ξεχωριστά. Πρόκειται για πάνω από 50 ώρες συνολικού περιεχομένου στην τάξη που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την παιγνιώδη επίλυση προβλημάτων. Ευθυγραμμίζονται και  με τα διεθνή αλλά και με τα εθνικά εκπαιδευτικά πρότυπα των τάξεων του δημοτικού. Οι ενότητες 1 & 2 στοχεύουν στην πρώτη και τη δευτέρα τάξη και η επιλογή προγραμματισμού είναι τα block εικονιδίων, ενώ οι ενότητες 3-5 στοχεύουν από την τρίτη έως την πέμπτη και η επιλογή προγραμματισμού είναι τα block λέξεων. Για κάθε μάθημα παρέχεται αναλυτικό σχέδιο μαθήματος με πλήρη καθοδήγηση για τον εκπαιδευτικό ώστε να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα στην τάξη του. Αντίστοιχα για τον μαθητή, κάθε μάθημα προσφέρει πλήρη καθοδήγηση βήμα βήμα καθώς κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε προγραμματισμό και κατασκευές.​ Αρχίζουν με τις οδηγίες κατασκευής του μοντέλου και στη συνέχεια υπάρχουν οδηγίες προγραμματισμού για να δημιουργήσουν το πρώτο τους πρόγραμμα. Κάθε μάθημα τελειώνει με μια ανοιχτού τύπου πρόκληση σχεδιασμένη ώστε να ενισχύσει και να διεγείρει τη δημιουργικότητά τους καθώς επαναλαμβάνουν και βελτιώνουν τις λύσεις τους μέσω των doodles προγραμματισμού και σχεδίασης​!unit plans for spike essensial

 

a lego minifigure

Η πιστοποίηση

Τέλος, για το SPIKE Essential, όπως και για τις υπόλοιπες λύσεις της LEGO Education, μπορείς να παρακολουθήσεις την επίσημη εκπαίδευση της LEGO Education Academy καθώς και να αποκτήσεις το επίσημο πιστοποιητικό. Στόχος η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας των εκπαιδευτικών για αποτελεσματική εκμάθηση STEAM σε κάθε επίπεδο, μέσω ενός προοδευτικού προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης. Κοίτα να δεις τώρα, αυτά τα σεμινάρια τα κάνω εγώ, έτσι θα τα πούμε και από κοντά. Βέβαια μπορεί να πετύχεις και τη φίλη μου την Εύη. Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις ποιος θα είναι ο trainer σου στο σεμινάριο, αλλά θα σε αφήσω να το ανακαλύψεις εσύ!

Αυτό ήταν. Θα τα ξαναπούμε σύντομα με μία άλλη εκπαιδευτική λύση. Αν έφτασες μέχρι το τέλος συγχαρητήρια! Και επειδή είμαι πολύ large (γενναιόδωρος) και επειδή είσαι πολύ καλό τυπάκι για να με διαβάζεις σου δίνω έκπτωση για την αγορά του SPIKE Essential. Βάλε το κουπόνι PROSPIKE στο καλάθι σου και έφυγες για Check out!