SPIKE Essential: Ένα χρήσιμο Q&A

Το SPIKE Essential κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021 και η αλήθεια είναι πως έφερε αρκετές αλλάγες, συγκριτικά με παλαιότερες λύσεις! Αυτόματα δημιουργούνται και πολλές απορίες και ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη νέα εκπαιδευτική λύση. Που απευθύνεται; Ποια είναι η διαφορά με το παλαιότερο WeDo 2.0; Πως να το εντάξω στην τάξη μου; Ο παρακάτω οδηγός προσπαθεί να λύσει βασικές απορίες που μπορεί να προβληματίζουν εκπαιδευτικούς και όχι μόνο!

Τι είναι το LEGO® Education SPIKE ™ Essential;

Εκπαιδευτική Ρομποτική και STEMΤο LEGO® Education SPIKE ™ Essential αποτελεί μέρος του συστήματος μάθησης της LEGO –  LEGO® Learning System. Είναι μια νέα, συναρπαστική λύση που προσφέρει παιγνιώδης hands-on μαθησιακές εμπειρίες για να προσελκύσει τους μαθητές δημοτικού σχολείου στη μάθηση STEAM, κάνοντάς τους να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά επιλύοντας προβλήματα της καθημερινότητας.

Αυτή η παιγνιώδης, βασισμένη στην αφήγηση εκπαιδευτική λύση, ενθαρρύνει τους μαθητές να διερευνήσουν έννοιες STEAM, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη γλωσσικών, μαθηματικών και κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων. Minifigures, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητες, για την επίλυση προβλημάτων μέσω διαφορετικών ενοτήτων με μαθήματα που ευθυγραμμίζονται με τα παγκόσμια εκπαιδευτικά πρότυπα. Προγραμματισμός με εικονίδια και μπλοκ λέξεων, απλό στη χρήση Hardware – συμπεριλαμβανομένου ενός hub δύο θυρών, 2 κινητήρων, ενός φωτεινού πλέγματος Light Matrix και ενός αισθητήρα χρώματος – βοηθούν τους μαθητές να δώσουν ζωή στις δημιουργίες τους. Μια ποικιλία εργαλείων κατάλληλων για την ηλικία του κάθε μαθητή τους βοηθάει να αναπτύξουν δεξιότητες STEAM καθώς η μάθησή τους εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Το SPIKE Essential συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης

Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στην οικογένεια LEGO® SPIKETM Essential;

Το SPIKE Essential προσφέρει 1 βασικό σετ και 7 συμπληρωματικούς κωδικούς:

Ποια είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται;

Το SPIKE Essential έχει σχεδιαστεί για μαθητές δημοτικού σχολείου (Α/βάθμια) ηλικίας 6+. Η ηλικιακή ομάδα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους στόχους του προγράμματος σπουδών που ακολουθείται.

Ποιος είναι ο προτεινόμενος αριθμός μαθητών ανά σετ;

Όπως και με όλες τις λύσεις του συστήματος LEGO – LEGO Learning System, προτείνεται ένα σετ για κάθε δύο μαθητές σε μια τάξη.

Τι περιλαμβάνεται στο SPIKE Essential Set;

lego-education-spike-essential-eduk8

Το SPIKE Essential Set περιέχει 449 στοιχεία, έξυπνο hardware-υλικό και μια πληθώρα πολύχρωμων δομικών υλικών με τα γνωστά LEGO τουβλάκια. Το Hardware περιλαμβάνει ένα Hub 2 θυρών εισόδου/εξόδου. 2 μικρούς κινητήρες, 1 φωτεινό πλέγμα Light Matrix  3Χ3 και 1 αισθητήρα χρώματος, τα οποία οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν με μπλοκ προγραμματισμού εικονιδίων και λέξεων στην εφαρμογή LEGO® Education SPIKE ™ για να δώσουν ζωή στις κατασκευές! Το σετ διαθέτει 4 Minifigures, το καθένα με ξεχωριστή προσωπικότητα, που ενεργούν ως πρωταγωνιστές στις δραστηριότητες και τα προβλήματα που θα κληθούν να λύσουν οι μαθητές. Στο βασικό σετ περιλαμβάνονται επίσης κουτί με σετ αντικατάστασης, ανθεκτικό κουτί αποθήκευσης, δίσκους ταξινόμησης,  αυτοκόλλητα για την επισήμανση του σετ τα οποία βοηθούν την απλοποίηση της διαδικασίας κατασκευής και τη διαχείριση της τάξης.

Το SPIKE Essential προορίζεται να αντικαταστήσει το WeDo 2.0;

Το SPIKE Essential είναι μέρος του νέου LEGO Learning System. Στοχεύει σε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα από το WeDo 2.0 και αποτελεί τη βάση στο αναδομημένο portfolio της LEGO Education για τα δημοτικά σχολεία.

Πώς μπορώ να αρχίσω να χρησιμοποιώ το SPIKE Essential με τους μαθητές μου;

Επισκεφτείτε τη σελίδα LEGOeducation.com/start και ακολουθήστε τον οδηγό SPIKE Essential που προσφέρει πλήρη καθοδήγηση για το πως να ξεκινήσετε.

Πόσο εκπαιδευτικό περιεχόμενο προσφέρει το SPIKE Essential;

Το SPIKE Essential προσφέρει 5 ενότητες μαθημάτων  για μαθητές πρωτοβάθμιας από την Πρώτη έως την Πέμπτη δημοτικού. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει σχέδια μαθημάτων και υλικό διδασκαλίας για 7-8 μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών (συμπεριλαμβανομένου ενός ανοιχτού project διάρκειας 2 x 45 λεπτά). Επιπλέον, κάθε μάθημα περιλαμβάνει επεκτάσεις 30+ λεπτών σε γλώσσα ή μαθηματικά. Επομένως, κάθε ενότητα του προγράμματος SPIKE Essential περιέχει συνολικά 6-10 ώρες εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Πού μπορώ να βρω σχέδια μαθημάτων για το SPIKE Essential;

Θα βρείτε τα σχέδια μαθημάτων για το SPIKE Essential στη σελίδα  LEGOeducation.com/lessons, μαζί με διαδικτυακά σχέδια μαθημάτων και εκπαιδευτικούς πόρους για όλα τα προϊόντα της LEGO Education. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση ανά προϊόν, βαθμίδα, θέμα ή λέξη-κλειδί για να βρείτε ένα μάθημα που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τι είδους εργαλεία αξιολόγησης περιλαμβάνονται στο SPIKE Essential;

Κάθε μάθημα του SPIKE Essential προσφέρει μια λίστα ελέγχου αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς, εργαλεία για την υποστήριξη της αυτοαξιολόγησης των μαθητών καθώς και την αξιολόγηση μεταξύ των μαθητών.

Ποια είναι η εφαρμογή που πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Η εφαρμογή ονομάζεται LEGO Education SPIKE App. Απευθύνεται σε μαθητές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με το SPIKE Essential όσο και με το SPIKE Prime για την παρακολούθηση και ολοκλήρωση των μαθημάτων. Η εφαρμογή περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό εισαγωγής-εξοικείωσης (Getting started), μαθήματα, οδηγίες κατασκευής και μια σειρά από δραστηριότητες προγραμματισμού που εξελίσσονται από τον προγραμματισμό μέσω εικονιδίων σε μπλοκ λέξεων με βάση το Scratch έως τον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python.

Ποια λειτουργικά συστήματα είναι συμβατά με το SPIKE Essential;

Η εφαρμογή SPIKE App είναι διαθέσιμη για Windows 10 & 11, Chrome OS, iOS, Android και macOS.

Σε ποια γλώσσα προγραμματισμού βασίζεται η εφαρμογή LEGO® Education SPIKETM;

Η εφαρμογή SPIKE App χρησιμοποιεί μια drag & drop γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται στο Scratch. Μερικά από τα μπλοκ είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται στο Scratch 3.0, ενώ άλλα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να αλληλοεπιδρούν με το LEGO® Education SPIKE™.

coding blocks for spike essential showing both icon block and word blocks

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο το SPIKE Essential όσο και το SPIKE Prime με την ίδια εφαρμογή;

Ναι. Η εφαρμογή SPIKE μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με το SPIKE Essential όσο και με το SPIKE Prime

Μπορεί το SPIKE Essential να προγραμματιστεί με το Python;

Όχι. Το SPIKE Essential δεν υποστηρίζει τον προγραμματισμό με Python. Ωστόσο, το SPIKE Prime μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας τη Python μέσα από την εφαρμογή SPIKE.

Μπορεί το SPIKE Prime να προγραμματιστεί με τα μπλοκ εικονιδίων;

Ναι. Το SPIKE Prime μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας τα μπλοκ εικονιδίων της εφαρμογής.

Μπορεί το SPIKE Essential να προγραμματιστεί με το Scratch 3.0 από τη σελίδα του MIT;

Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ούτε για το SPIKE Essential ,αλλά ούτε και για το SPIKE Prime. Και οι δύο προτάσεις προγραμματίζονται αποκλειστικά από την εφαρμογή SPIKE App. Παρ’ όλα αυτά τα Block λέξεων που υπάρχουν στην εφαρμογή, βασίζονται στο Scratch 3.0.

Είναι το Hardware του SPIKE Essential συμβατό με το SPIKE Prime;

Ναι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλους τους κινητήρες και τους αισθητήρες με τα SPIKE Essential και SPIKE Prime Hubs. Υπάρχουν μπλοκ εικονιδίων και μπλοκ λέξεων για όλο το hardware των δύο λύσεων, εντός της εφαρμογής.

Είναι το SPIKE Essential συμβατό με το WeDo 2.0 ή το EV3;

Παρόλο που το υλικό SPIKE Essential και WeDo 2.0 μοιράζεται το ίδιο σύστημα καλωδίωσης (βύσμα) και συνεπώς ταιριάζει, δεν μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το υλικό και να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή SPIKE ή την εφαρμογή WeDo 2.0 για να τα προγραμματίσετε. Το Hardware του SPIKE Essential δεν προσφέρει συμβατότητα με το LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 επειδή το σύστημα καλωδίωσης (βύσμα) είναι διαφορετικό. Το LEGO MINDSTORMS Education EV3 βασίζεται σε ένα RJ12, ενώ το SPIKE Essential χρησιμοποιεί το βύσμα LPF2, το οποίο είναι ένα σύστημα σύνδεσης του ομίλου LEGO. Δεν υπάρχει επίσης συμβατότητα όσον αφορά τον προγραμματισμό.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του SPIKE Essential και του WeDo 2.0;

Το WeDo 2.0 στοχεύει σε μαθητές ηλικίας 7+, από Δευτέρα έως Τετάρτη δημοτικού, ενώ το SPIKE Essential στοχεύει σε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα, από την Πρώτη έως την Πέμπτη δημοτικού, ηλικίες 6+. Το WeDo 2.0 επικεντρώνεται αρκετά σε θέματα φυσικής, βιολογίας, μηχανικής, ενώ το SPIKE Essential πέραν του STEAM και του προγραμματισμού, στοχεύει και στην ανάπτυξη γλωσσικών, μαθηματικών και κοινωνικό-συναισθηματικών δεξιοτήτων. Σε θέματα εξοπλισμού διαφέρουν στο ότι το SPIKE Essential περιλαμβάνει περισσότερα δομικά υλικά και hardware το οποίο περιλμβάνει επιπλέον κινητήρα, αισθητήρας χρώματος αλλά και την επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία δεν χρειάζεται να αγοραστεί ξεχωριστά όπως για το WeDo 2.0.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του SPIKE Essential και του SPIKE Prime;

Το SPIKE Prime απευθύνεται στη δευτεροβάθμια, καθώς εμπλέκει τους μαθητές στην κριτική σκέψη, την ανάλυση δεδομένων και την ανάπτυξη και σχεδίαση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Τους επιτρέπει να εξερευνήσουν θέματα όπως η επιστήμη των δεδομένων, ενώ παράλληλα δημιουργούν τις βάσεις για θέματα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) και τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το SPIKE Essential έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους μαθητές δημοτικού να ασχοληθούν με το STEAM και τον προγραμματισμό σε μικρή ηλικία με παιγνιώδεις, hands-on δραστηριότητες, επιλύοντας προβλήματα, δημιουργικά σκεπτόμενοι. Ταυτόχρονα ενισχύει δεξιότητες μαθηματικών, γραμματισμού, κοινωνικές και συναισθηματικές.

Τόσο το SPIKE Essential όσο και το SPIKE Prime έχουν σχεδιαστεί ως ολοκληρωμένες λύσεις του συστήματος μάθησης της LEGO – LEGO Learning System. Ακολουθούν την ίδια δομή και σχεδιασμό που καθιστούν εύκολα για τους μαθητές να ξεκινήσουν, αλλά πάντα αυξάνοντας το επίπεδο δυσκολίας για να παραμένει το ενδιαφέρον αμείωτο. Επομένως, η χρήση του SPIKE Essential στις μικρότερες ηλικίες των μαθητών και η συνέχεια στο SPIKE Prime θα οδηγήσει στην καλύτερη εξοικείωση, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μάθηση.

Και τα δύο προϊόντα χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους μαθητές να ξεκινήσουν σωστά μέσω μιας ολοκληρωμένης και δομημένης εμπειρίας.

Υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης

Ναι. Το SPIKE Essential υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης συγκρίσιμο με αυτό που είναι διαθέσιμο για το SPIKE Prime. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να ρωτήσεις για το SPIKE Essential κάλεσέ μας στο 2316011012 ή στείλε μας τις απορίες σου στο info@eduk8.gr