Πώς το παιχνίδι διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού;

Αδιαμφισβήτητα έχετε ξαναδιαβάσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το παιχνίδι στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και πόσα skills μπορούν να αναπτύξουν οι μικροί μας φίλοι παίζοντας! Πού οφείλεται, όμως, αυτό; Πώς ακριβώς το παιχνίδι μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στο παιδί και σε ποιους τομείς της καθημερινότητας έχει περισσότερη βαρύτητα; Αρχικά το παιχνίδι, και πιο συγκεκριμένα το ομαδικό παιχνίδι είναι μια μικρή προσομοίωση της καθημερινότητας.

Όπως ένα άτομο θα πρέπει να γνωρίζει πως να συνεργάζεται για να υλοποιηθεί ένα έργο στον χώρο εργασίας, έτσι και το παιδί οφείλει να λειτουργήσει ομαδικά για βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο παιχνίδι. Παράδειγμα: μια ομάδα παιδιών αποφασίζει να παίξει μπάσκετ. Απλό και αρκετά συνηθισμένο παιχνίδι. Ποια ομάδα όμως θα κερδίσει; Κατά πάσα πιθανότητα θα νικήσει αυτή που θα συνεργαστεί, αυτή που θα δημιουργήσει ένα πλάνο και θα προχωρήσει με βάση αυτό το πλάνο.

Η διαδικασία ορίζεται ως εξής: κάποιος είναι υπεύθυνος της ομάδας, σχεδιάζουν όλοι μαζί πως θα συντονίσουν τον αγώνα, αποφασίζουν ποια θέση θα έχει ο καθένας και έτσι η ομάδα αυτή θα νικήσει. Μέσω ενός απλού παιχνιδιού, το οποίο είναι ό,τι πιο καθημερινό συμβαίνει σε ένα σχολείο, μπήκε το λιθαράκι για τη διαμόρφωση πολλών μικρών soft skills που στο μέλλον θα αποτελέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Όταν ένα απλό παιχνίδι, όπως το μπάσκετ, μπορεί να συμβάλλει σε κάτι τόσο μεγάλο, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει η Εκπαιδευτική Ρομποτική, η όποια αποτελείται από πιο σύνθετες δημιουργίες, που απαιτούν συνεργασία, οξυδέρκεια, οργάνωση και σωστή κατανομή των εργασιών, έτσι ώστε να δουλέψει σωστά το project. Τα παιδιά γνωρίζουν έναν υπέροχο κόσμο και ταυτόχρονα προετοιμάζονται για το μέλλον με τον πιο ευφάνταστο και καινοτόμο τρόπο.

Εργάζονται σε μια ομάδα για ένα κοινό σκοπό, για ένα κοινό αποτέλεσμα, στο οποίο όλοι έχουν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξή του, γιατί ο καθένας αποτελεί συνδετικό κρίκο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του project! Ευθύνη, υπευθυνότητα, ομαδικότητα, γρήγορα αντανακλαστικά. Τα παιδιά τα έχουν όλα αυτά και μόλις δουλευτούν, το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

Εμπιστευτείτε το παιδί σας και δώστε του μία πρόκληση, η οποία θα του επιτρέψει να ξεδιπλώσει όλα τα ταλέντα που διαθέτει και τα οποία θα σας ενθουσιάσουν μόλις τα ανακαλύψετε!