Εκπαιδευτική Ρομποτική! Πώς να διαλέξω κέντρο για το παιδί μου ;

Εκπαιδευτική Ρομποτική! Πώς να διαλέξω κέντρο για το παιδί μου ;

Σήμερα με μια απλή αναζήτηση χρησιμοποιώντας ως keyword «Εκπαιδευτική Ρομποτική» θα βρείτε αμέτρητες πληροφορίες, άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό και πάρα πολλά εργαστήρια ρομποτικής. Ως συνεργάτης της Eduk8 έχω επισκεφτεί αρκετά κέντρα τα οποία ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν και να ενσωματώσουν στις δραστηριότητες τους την εκπαιδευτική ρομποτική και σε κάθε συνάντηση έρχομαι αντιμέτωπος με την ερώτηση.

Πώς το εργαστήριο μου θα ξεχωρίσει ποιοτικά και γιατί οι γονείς να προτιμήσουν εμάς;

Απαντώντας, καθώς μία τέτοια ερώτηση δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους ίδιους του γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, το πιο βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα εργαστήριο είναι η φιλοσοφία που στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα , όπως ανακάλυψη μέσα από τον πειραματισμό, προώθηση της μάθησης μέσα από project, ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα παιδιά και αντίληψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Ένας σχετικά εύκολος τρόπος να καταλάβετε την ποιότητα ενός εργαστηρίου είναι οι παροχές προς τους μαθητές. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετός εξοπλισμός ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν πρόσβαση στα δομικά υλικά και στα προγράμματα. Συγκεκριμένα, η LEGO Education προτείνει να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κιτ ανά δύο παιδιά. Ενδεικτικά σε μια τάξη με δέκα μαθητές θα πρέπει να υπάρχουν πέντε εκπαιδευτικά πακέτα. Παραπάνω άτομα θα οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα αφού δε θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον εξοπλισμός που θα πρέπει να υπάρχει είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή tablet ανά δύο άτομα. Καλό είναι επίσης όταν υπάρχουν πίστες και τραπέζι εκπαίδευσης , διαδραστικός πίνακας , 3D εκτυπωτές κτλ. Επιπλέον προσοχή, σε μια τάξη όπου ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 12, θα πρέπει να υπάρχουν δύο εκπαιδευτές.

Ένα άλλο κριτήριο είναι ο «έλεγχος» των εκπαιδευτών και της «διδακτέας ύλης». Επειδή δεν υπάρχει κάποιο επίσημο δίπλωμα πολύ συχνά δεν μπορεί να γίνει σωστή αξιολόγηση των ατόμων που διενεργούν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ένας καλός τρόπος είναι να ρωτήσετε και να σας παρουσιάσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθούν. Μία ασφαλής επιλογή είναι η προτίμηση κέντρων τα οποία διδάσκουν προγράμματα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων ή και κέντρων που έχουν δομήσει το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά από μικρές ηλικίες και φτάνει έως και τις μεγαλύτερες τάξεις με την εκμάθηση από το μηδέν μηχανικής , προγραμματισμού και φυσικών επιστημών. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, και ίσως το πιο βασικό αποτελεί το γεγονός αν οι εκπαιδευτές που θα πραγματοποιήσουν τα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα επίσημα σεμινάρια της LEGO Education Academy. Τα σεμινάρια αυτά είναι διεθνή και αποτελούν υλικό που έχει δημιουργηθεί από την ίδια τη LEGO Education. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σεμινάριο εξασφαλίζει πως ο εκπαιδευτής γνωρίζει την εκπαιδευτική προσέγγιση της LEGO Education και τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται τα εκπαιδευτικά υλικά της LEGO Education με το εθνικό πρόγραμμα σπουδών.

Άλλη μια ερώτηση που δέχομαι είναι « Θα πρέπει να συμμετέχουμε σε κάποιο διαγωνισμό ως κέντρο;» και αντίστοιχα από τους γονείς «Θα πρέπει το κέντρο που θα επιλέξουμε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς;» Οι διαγωνισμοί είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό και πολύ ενδιαφέρον, καθώς μέσα από αυτούς οι συμμετέχοντες αποκτούν σημαντικές δεξιότητες και εμπειρίες. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελούν αυτοσκοπό για ένα εργαστήριο. Όταν ο χρόνος του εργαστηρίου αναλώνεται απλά στη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό χάνεται η καθαρά εκπαιδευτική προσέγγιση του μαθήματος μιας και το μάθημα επικεντρώνεται στη λύση συγκεκριμένων αποστολών και στην κατασκευή συγκεκριμένων μηχανισμών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραλείπονται σημαντικές πληροφορίες. Ένα καλό εργαστήριο όμως το οποίο έχει ως στόχο αρχικά την κατάκτηση της γνώσης από τους μαθητές με δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε βαθμό τέτοιο που θα μπορούν να γνωρίζουν τα μέγιστα από το εκπαιδευτικό υλικό, μπορεί να φέρει και τις ανάλογες επιτυχίες σε κάθε διαγωνισμό και να αποτελεί την επιβράβευση των μαθητών.

Συνοψίζοντας λοιπόν ένα ποιοτικό κέντρο εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει :
1. Επαρκή εξοπλισμό για τα μαθήματα
2. Εκπαιδευμένο προσωπικό – Δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
3. Τελικός στόχος η εκπαίδευση των μαθητών και η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων

Ελπίζω βοήθησα αρκετά ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το πως μπορείτε να επιλέξετε ένα εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Πρόδρομος Μαρκόπουλος
LEGO Education Academy Certified Trainer
Eduk8

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *