SHOP NOW

Οδηγός εύκολης χρήσης του SPIKE Prime

Αυτός ο οδηγός χρήσης τους SPIKE Prime θα σε καθοδηγήσει για να προετοιμάσεις το σετ σου, να κατεβάσεις το λογισμικό, να βρεις τα σχέδια μαθημάτων και ό,τι άλλο χρειάζεσαι

Το LEGO Education SPIKE Prime αποτελεί μία από τις καλύτερες και το πιο σημαντικό, ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές λύσεις, τόσο για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEAM όσο και για την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία κα πολλές άλλες. Επέλεξες να προσθέσεις στα εκπαιδευτικά σου εργαλεία και ίσως να αναρωτιέσαι από που να ξεκινήσεις. Αυτός ο οδηγός χρήσης τους SPIKE Prime θα σε καθοδηγήσει για να προετοιμάσεις το σετ σου, να κατεβάσεις το λογισμικό, να βρεις τα σχέδια μαθημάτων και ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Πάμε!

Προετοιμασία του κουτιού

Αν έχεις ήδη ταξινομήσει το σετ σου, ή αν σου φαίνεται μία απλή διαδικασία μπορείς να προχωρήσεις στην παρακάτω ενότητα παρουσίασης του Hardware.

Παίρνεις το κίτρινο κουτί το οποίο λειτουργεί και σαν αποθηκευτικό χώρος, κόβεις κορδέλα, ανοίγεις καπάκι και θα δεις μία κάρτα – εξώφυλλο της οποίας το πίσω μέρος είναι ένας χάρτης του κουτιού. Κάτω από το εξώφυλλο υπάρχουν δύο δίσκοι ταξινόμησης των δομικών υλικών με συνολικά 8 περιοχές. Θα βρεις επίσης μία σελίδα με αυτοκόλλητα, τα οποία θα πρέπει να κολλήσεις σε κάθε μία από τις 8 περιοχές ώστε να τις επισημάνεις. Όπως στην παρακάτω εικόνα

2 sorting trays and how to apply stickers

Στη συνέχεια θα πάρεις τα σακουλάκια τα οποία έχουν αριθμούς απ’ έξω. Είναι ήδη προταξινομημένα οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω, ανοίγεις το σακουλάκι νούμερο 1 και το αδειάζεις ολόκληρο στην περιοχή 1 σύμφωνα με τις οδηγίες που βλέπεις στη σελίδα με τα αυτοκόλλητα. Ενναλακτικά μπορείς να δεις τα ίδια τα αυτοκόλλητα, στη γωνία έχουν τον αριθμό που αντιστοιχεί στο σακουλάκι! Στο τέλος οι δίσκοι σου θα πρέπει να είναι όπως αυτοί

2 sorting trays with bricks sorted

Ό,τι δεν έχει αριθμό το βάζεις στο κάτω μέρος του κουτιού. Επίσης, το σακουλάκι με το νούμερο 13 είναι ένα ανταλλακτικό, σε περίπτωση που χαθεί κάτι να το αντικαταστήσεις γρήγορα! Μπορείς να το αποθηκεύσεις σε κάποιον άλλο χώρο. Ο κωδικός του είναι 2000719, πωλείται και ξεχωριστά σε περίπτωση που το χρειαστείς.

Hardware – Ηλεκτρονικά μέρη

The large hub from SPIKE Prime

Το Large Hub – LEGO® Technic™ Large Hub – είναι η καρδιά του συστήματος, τροφοδοτείται με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία παρέχεται με το κουτί, φορτίζει μέσω του καλωδίου USB, το οποίο επίσης παρέχεται. Προσφέρει 6 θύρες I/O (Input/Output – Εισόδου/Εξόδου), ενσωματωμένο γυροσκόπιο και αξελερόμετρο 3 και 3 αξόνων. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα ηχείο για αναπαραγωγή τόνων και όχι κανονικών ήχων, οι ήχοι αναπαράγονται από τη συσκευή (laptop, tablet κτλ). Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα μεγάλο, 5Χ5 Light Matrix και μπορείς να προγραμματίσεις την κατάσταση του καθενός από τα 25 LED σε On ή Off καθώς και την φωτεινότητά τους. Υπάρχουν επίσης, το κεντρικό κουμπί με το οποίο ενεργοποιείται αλλά και απενεργοποιείται το Hub κρατώντας το πατημένο για λίγα δευτερόλεπτα, 2 κουμπιά αριστερά και δεξιά από το κεντρικό κουμπί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλοήγηση σε προγράμματα που έχεις κατεβάσει και αποθηκεύσει μέσα στο Hub, αλλά και σαν αισθητήρες και ένα κουμπί μικρό στο πάνω μέρος το οποίο ενεργοποιεί το Bluetooth για ασύρματη σύνδεση. Πέραν της ασύρματης σύνδεσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το καλώδιο USB.

 

Κινητήρες

Στο κουτί υπάρχουν 3 κινητήρες, 1 Large Motor και 2 Medium Motor.

Οι μεσαίοι κινητήρες (Medium Motor) έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής ενώ ο μεγάλος κινητήρας (Large Motor) μεγαλύτερη ροπή. Και οι δύο έχουν ένα σημάδι με το οποίο μπορείς να ορίζεις ένα σημείο μηδέν, ένα σημείο εκκίνησης. Επίσης περιλαμβάνουν ενσωματωμένο αισθητήρα περιστροφής και μπορεί να αναφέρει στον χρήστη τόσο την ταχύτητα όσο και τη θέση του.

medium motor and large motor from spike prime

Αισθητήρες

1 αισθητήρας χρώματος – LEGO® Technic™ Color Sensor- ο οποίος αναγνωρίζει 8 διαφορετικά χρώματα + την απουσία χρώματος (no color) συνεπώς λέμε ότι αναγνωρίζει 9 διαφορετικά χρώματα.

1 αισθητήρας απόστασης – LEGO® Technic™ Distance Sensor – αναγνωρίζει απόσταση με εμβέλεια τα 200εκ. Τα «μάτια» του αισθητήρα περιλαμβάνουν 3 LED τα οποία μπορείς να προγραμματίσεις! Η ακρίβεια του αισθητήρα είναι +/-1εκ

1 αισθητήρας δύναμης – LEGO® Technic™ Force Sensor – ο οποίος είναι ένα κουμπί το οποίο αναγνωρίζει 2 καταστάσεις, κουμπί πατημένο ή κουμπί απελευθερωμένο καθώς και τη δύναμη που ασκείται στο κουμπί σε Newton έως 10N.

3 sensors of spike prime color sensor, distance sensor, force sensor from left to right

Ήξερες ότι ο αισθητήρας απόστασης στο πίσω μέρος έχει «κρυμμένο» προσαρμογέα με 8pin και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσεις αισθητήρες τρίτων προμηθευτών είτε κάποιο δικό σου; Ναι, μπορείς να προσθέσεις κάμερα και να βλέπεις αυτό που «βλέπει» το ρομπότ σου. Τώρα ξέρεις!

Λογισμικό – Software – App

Η εφαρμογή ονομάζεται LEGO® Education SPIKE™ App. Μπορείς να την κατεβάσεις ή να μάθεις πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της LEGO Education

Από την ίδια σελίδα μπορείς να δεις και τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συσκευή σου. Όλα σε μία σελίδα.

SOS1: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις το Hub, να συνδέσεις το καλώδιο USB στο Hub και στη συνέχεια στο PC/Mac σου, ώστε να πραγματοποιηθεί το πρώτο update του Hub. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο!

SOS2: Αφού ολοκληρωθούν όλα, πήγαινε στην καρτέλα Units. Βεβαιώσου ότι τα Units έχουν κατέβει και αν όχι, πάτησε το Download ώστε να κατέβουν. Υπάρχουν 5 βασικές ενότητες και μία εξοικείωσης (Supplementary Lessons).

Στην εφαρμογή θα βρεις τα μαθήματα καθώς και έναν οδηγό με δραστηριότητες εξοικείωσης.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφορεί η έκδοση SPIKE 3, μάθε περισσότερα για το update απ’ το άρθρο μας

Σχέδια μαθημάτων

Για κάθε μία από τις δραστηριότητες που θα βρεις στο λογισμικό, υπάρχει αναλυτικό σχέδιο μαθήματος  Μπορείς να δεις κάθε ένα από αυτά από τη σελίδα μαθημάτων

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός χρήσης για το SPIKE Prime να σε βοήθησε! Τώρα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Τι θα δημιουργήσεις λοιπόν;

Τι ψάχνουμε;