mTiny το καλύτερο στα Panda

Ξεκινάμε τη νέα αυτή σειρά με ένα “Game Changer”, όπως μου αρέσει να το αποκαλώ, για την προσχολική. Προγραμματισμός προσχολική, τι ειναι αυτά τώρα; Το mTiny της Makeblock Education, το πιο αξιαγάπητο και έξυπνο Panda που εισάγει τα παιδιά προσχολικής στον προγραμματισμό με τρόπο απλό, απτό και πάνω απ’ όλα διασκεδαστικό! Είναι μικρό, εύκολο στο χειρισμό, χωρίς κομμάτια τα οποία να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και σίγουρα μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή σου από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξεις το κουτί.

Το mTiny είναι ένα ρομπότ δαπέδου (Floor Robot), μόνο που οι δυνατότητές του ξεπερνούν αυτές των περισσότερων κλασικών ρομπότ δαπέδου. Το σετ περιλαμβάνει το mTiny, το Tap Pen Controller, για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια, κάρτες που χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό, 2 πίστες εξοχή και πόλη, κάρτες παιχνιδιών, μαρκαδόρους και μάσκες για να κάνεις το Panda σου σκυλάκι ή γατάκι.

mtiny_panda_robotΤο Panda έχει δύο τεράστια μάτια, οθόνη, μέσω των οποίων μπορείτε να αναδείξετε 10+ εκφράσεις – συναισθήματα, ηχείο με δυνατότητα αναπαραγωγής 300+ ηχητικών εφέ που διεγείρουν τις αισθήσεις των παιδιών, οξύνουν τη φαντασία τους και τα ενθαρρύνουν να εξερευνήσουν ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω τους.

Αυτό που κάνει όμως τη διαφορά είναι το Tap pen controller. Ένα χειριστήριο το οποίο έχει 3 διαφορετικές λειτουργίες. Η πιο απλή είναι ο τηλεχειρισμός του mTiny μέσω του Joystick για κίνηση εμπρός, πίσω, δεξιά και αριστερά. Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρήση του Tap pen ως μέσο ανάγνωσης καρτών προγραμματισμού για την κίνηση του Panda στο χώρο. Πέρα από τις κλασικές κάρτες για κίνηση εμπρός, πίσω, δεξιά και αριστερά υπάρχουν και μπλοκ επαναλήψεων (Loops), κάρτες οι οποίες περιλαμβάνουν νότες, εκφράσεις αλλά και η δυνατότητα χειρισμού των μαρκαδόρων είτε για τη δημιουργία σχημάτων, αριθμών ή απλών μοτίβων που επιθυμεί ο χρήστης. Τρίτη και τελευταία λειτουργία του Tap pen είναι η χρήση του για παιχνίδια όπως αγώνες ταχύτητας ή γκολ αξιοποιώντας το ενσωματωμένο αξελερόμετρο που βρίσκεται στο Controller.mTiny_and_map

Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που απογειώνουν την εμπειρία είναι οι διαδραστικοί χάρτες, Κατά την πλοήγησή του στους θεματικούς χάρτες, το mTiny αλληλεπιδρά αυτόματα με αντικείμενα παρέχοντας άμεσο feedback για τις επιλογές των μαθητών και ταυτόχρονα επιτρέπει την αναγνώριση σφαλμάτων που μπορεί να υπάρχουν στον κώδικα των μαθητών. Και για να καταλάβεις τι εννοώ δίνω ένα παράδειγμα. Όταν περάσει πάνω από το νοσοκομείο στον θεματικό χάρτη «πόλη» μετατρέπεται αυτόματα σε ασθενοφόρο αναπαράγοντας ήχους αλλά και εφέ με φώτα και στα μάτια του, ενώ αν θα κάνεις λάθος στο πρόγραμμα και το κατευθύνεις εκτός της πίστα θα αναγνωρίσει το λάθος και θα σε ενημερώσει ώστε να κάνεις το debugging.

Κλείνω με τα μαθήματα τα οποία πρέπει πάντα να είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός προϊόντος που θέλει να ονομάζεται ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση. Το mTiny συνοδεύεται από το Teacher Guide στο οποίο βρίσκουμε γενικές πληροφορίες για το σετ αλλά και σχέδια μαθήματος για 12 δραστηριότητες οι οποίες χωρίζονται σε 3 επίπεδα δυσκολίας Beginner, Intermediate και Advanced.

mtiny_as_a_cat

Μονόδρομος το mTiny για την προσχολική, αφού περιλαμβάνει ότι χρειάζεται κάποιος. Από ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών για το συνδυασμό της ρομποτικής με την εκμάθηση αγγλικής γλώσσας με τρόπο σίγουρα διασκεδαστικό, σε ένα ΚΔΑΠ για τα παιδιά ηλικία 5 ετών που θέλουμε να τους εισάγουμε στον προγραμματισμό αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες όπως η δημιουργική γραφή. Και φυσικά στα νηπιαγωγεία με άμεση εφαρμογή στα εργαστήρια δεξιοτήτων, μιας που οι δυνατότητές του καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – STEM – Εκπαιδευτική Ρομποτική, οι δραστηριότητες έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης καθώς και την ανάπτυξης κοινωνικών και συναισθηματιών δεξιοτήτων. Το πιο σημαντικό; Όλα αυτά είναι έτοιμα στον οδηγό δασκάλου και δεν χρειάζεται να αγχωθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα! Μια δοκιμή θα πείσει και τους πιο απαιτητικούς. Λέοντος Σοφού 46, Θέρμη. Ή βάλε Eduk8 στο GPS σου (ή κανε κλικ πάνω, στον σύνδεσμο).