EU Code Week

Η Εβδομάδα του Κώδικα (EU Code Week) είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο εισάγει τον προγραμματισμό και την ψηφιακή παιδεία σε όλους με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο …

Τι είναι η εβδομάδα του κώδικα;

Η εβδομάδα του κώδικα αποτελεί εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και η Ε.Ε. ενθαρρύνει όλα τα ευρωπαϊκά σχολεία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Το 2018 2,7 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στην εβδομάδα του κώδικα (εντός και εκτός Ευρώπης) και ο στόχος είναι η συμμετοχή του 50% όλων των σχολείων στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Στις 5-20 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί για 7η χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες.

Η ιδέα είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία βάσης που ξεκίνησαν νεαροί σύμβουλοι της Νέιλι Κρους, η οποία προσέλκυσε την υποστήριξη κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης όπως τα CoderDojo και RailsGirls, καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής, που επιδιώκουν να εξοικειώσουν εκατομμύρια παιδιά με τον προγραμματισμό διοργανώνοντας για παράδειγμα εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση δασκάλων. Εταιρείες, όπως οι Rovio [Angry Birds], Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, πολλές από τις οποίες στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για την πρωτοβουλία «Μεγάλος συνασπισμός για ψηφιακές θέσεις εργασίας»

Πότε πραγματοποιείται και πως μπορώ να συμμετέχω;

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5 έως και 20 Οκτωβρίου 2019.

Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις;

  • Μια ομάδα ατόμων πρόθυμων να μάθουν. Για παράδειγμα,  φίλοι, παιδιά, έφηβοι, συνάδελφοι, οι γονείς ή παππούδες. Δυο άτομα είναι ήδη μια ομάδα!
  • Δάσκαλο ή εκπαιδευτές με εξοικείωση στον προγραμματισμό έτοιμοι να διδάξουν και να εμπνεύσουν και άλλους.
  • Χώρος εκπαίδευσης. Η τάξη του σχολείου ή το εκπαιδευτικού κέντρου, βιβλιοθήκες, δημόσιοι χώροι κ.α.
  • Υπολογιστές και σύνδεση στο διαδίκτυο. Φυσικά οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να φέρουν τους δικούς τους υπολογιστές, ανάλογα πάντα με το κοινό. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα υπολογιστών, η ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης μπορεί αν πραγματοποιηθεί και χωρίς ίντερνετ και υπολογιστών. Πως; Coding Unplugged. Δες εδώ
  • Εκπαιδευτικά υλικά. Δείξτε πόσο διασκεδαστικό είναι να δημιουργείς κάτι.
  • Εγγραφή συμμετεχόντων μέσω Google Forms ή μία απλή φόρμα συμμετοχής

Το πιο σημαντικό είναι να προσθέσεις το Event σου στον Χάρτη της εβδομάδας του κώδικα

LEGO® Education Official Partner

Η LEGO® Education φέτος υποστηρίζει την εβδομάδα του κώδικα ως επίσημος χορηγός αυτής της πρωτοβουλίας. Οι εκπαιδευτικές προτάσεις της LEGO® Education προσφέρουν εμπειρίες Hands-on στον προγραμματισμό.

Κατά τη δημιουργία της εκδήλωσής σας στο πεδίο Tag πληκτρολογήστε LEGO Education.

Η LEGO Education, τιμώντας φέτος τους εκπαιδευτικούς που αφιερώνουν χρόνο και πόρους για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της εβδομάδας του κώδικα, διοργανώνει έναν διαγωνισμό όπου οι 30 πιο δραστήριοι εκπαιδευτικοί θα κερδίσουν ένα εκπαιδευτικό κιτ.

Η μορφή και το περιεχόμενο της δραστηριότητες προγραμματισμού εξαρτάται καθαρά από εσάς. θα πρέπει να σκεφτείτε ότι όλοι επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο υλικό. Τα εργαλεία και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να ταιριάζουν με το ηλικιακό group των συμμετεχόντων. Υπάρχει αρκετό δωρεάν υλικό για να χρησιμοποιήσετε.

Ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να μοιραστούν και να παρουσιάσουν ο ένας στον άλλο τις δημιουργίες τους.

Spread the news! Προωθήστε αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς σας στα μέσα χρησιμοποιώντας τα #CodeWeek #eduk8gr #LEGOedu μοιραστείτε τη δουλειά σας και με την ομάδα καθηγητών στο Twitter (@CodeWeekEU). Συζητήστε με τους φίλους σας, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τον τοπικό τύπο και κάντε ένα δελτίο τύπου.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τη δραστηριότητά σας στον χάρτη Code Week!

Δες περισσότερα εργαλεία

μάθε πρώτος τις προσφορές

& τα νέα της eduk8