Πως να ανοίξετε το δικό σας κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής & STEM

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο συνήθως αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, όπως είναι η εύρεση της κατάλληλης πληροφόρησης. Είναι φυσιολογικό κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και στους ανθρώπους που αποφασίζουν να ανοίξουν ένα κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά δεν γνωρίζουν το πως να το πετύχουν.

Εάν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία, με το συγκεκριμένο άρθρο θα σου λυθούν άμεσα όλες οι απορίες, προκειμένου με ευκολία να μπορέσεις να ανοίξεις και εσύ το δικό σου κέντρο.

Τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM;

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένα επιστημονικό πεδίο που συνδυάζει αρμονικά τα μαθηματικά, την πληροφορική και την τεχνολογία, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Ο όρος STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 2001 και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το πρόγραμμα διδασκαλίας που βασίζεται στην ιδέα της εκπαίδευσης των μαθητών σε τέσσερις τομείς ταυτόχρονα. Οι τομείς αυτοί είναι, η μηχανολογία, τα μαθηματικά, η τεχνολογία και η επιστήμη.

Εκπαιδευτική Ρομποτική και STEM

Γιατί να ανοίξει κάποιος κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής;

Εκτός από το γεγονός ότι η εκπαιδευτική ρομποτική τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τομέα της εκπαίδευσης, παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι με την αξιοποίηση της ως σύγχρονη μέθοδο διδασκαλίας οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα και αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη.

Επίσης, τα κέντρα εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι επιτυχημένα, διότι οι σύγχρονοι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, γι’ αυτό και αναζητούν συνεχώς καινούριες δραστηριότητες, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μαθησιακή τους ανάπτυξη.

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μία ολιστική λύση, όσον αφορά τη μόρφωση των παιδιών, ενώ παράλληλα καλύπτει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί από μαθητές προσχολικής ηλικίας μέχρι και μαθητές λυκείου.

Ανοίξτε το δικό σας κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής σε 6 βήματα

Πρώτο βήμα είναι η εύρεση του κατάλληλου χώρου που θα μπορέσει να στεγάσει το εκπαιδευτικό σας κέντρο. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: α) να έχει χώρο για γραφεία, β) να διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη, γ) να περιλαμβάνει χώρο υποδοχής των γονέων αλλά και χώρο αναμονής, δ) να διαθέτει μεγάλες και ευρύχωρες αίθουσες, ε) να υπάρχει μεγάλος ενιαίος πάγκος για τα παιδιά ή μικρότεροι που θα τους χωρίζουν σε ομάδες. Η ασφάλεια των παιδιών είναι προτεραιότητα γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέγετε μόνο πιστοποιημένα προϊόντα.

Δεύτερο βήμα είναι το να εκδώσετε την άδεια λειτουργίας της επιχείρησής σας και έπειτα τον αντίστοιχο ΚΑΔ(85.59.19.12) για κέντρα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Φυσικά θα χρειαστείτε και έναν ενημερωμένο και καταρτισμένο λογιστή.

Τρίτο βήμα είναι η επιλογή των εκπαιδευτών. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. Θα πρέπει αυτοί που θα επιλέξετε να έχουν παιδαγωγική επάρκεια και ιδανικά να είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι εκπαιδευτικής ρομποτικής. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βοηθηθείτε από την Eduk8 (εάν επιθυμείτε να γίνετε πιστοποιημένοι δάσκαλοι εκπαιδευτικής ρομποτικής), η οποία διεξάγει σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής ακολουθώντας πιστά τις διεθνείς προδιαγραφές. Μετά τη λήξη του κύκλου των σεμιναρίων θα λάβετε επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Εκπαιδευτική Ρομποτική και STEMΤο τέταρτο βήμα αφορά την εύρεση του κατάλληλου εξοπλισμού. Η Eduk8 μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες σας σχετικά με τον εξοπλισμό καθώς μπορεί να σας προσφέρει πολλές επιλογές, που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες και όλες τις ηλικίες. Ένας παράγοντας που πρέπει να έχετε υπόψιν σας όσον αφορά τον εξοπλισμό είναι οι ηλικίες των μαθητών που θα εκπαιδεύετε, καθώς υπάρχουν επιλογές για την προσχολική ηλικία, για πρωτοβάθμια δημοτική, δευτεροβάθμια γυμνασίου άλλα και λυκείου. Η Eduk8 θα σας προτείνει τον καλύτερο εξοπλισμό με βάση τις ανάγκες σας, άλλα και με βάση το πρόγραμμα σπουδών πάνω στο οποίο έχετε καταρτιστεί.

Το πέμπτο βήμα εστιάζει στην εκπαιδευτική ύλη και στον κύκλο των μαθημάτων. Μια συμβουλή που θέλουμε να δώσουμε σε εσάς που βρίσκεστε στα πρώτα βήματα του στησίματος ενός εργαστηρίου είναι να ξεκινήσετε με ολιγομελή τμήματα που θα έχουν μικρή διάρκεια (πχ ένα κύκλο σεμιναρίων 8-12 εβδομάδες). Αυτά τα τμήματα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα και θα σας δώσουν την κατάλληλη εμπειρία για να σχεδιάσετε αργότερα ένα εργαστήρι με μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι πολύ χρήσιμο ο κάθε μαθητής να έχει το δικό του portfolio με τις εργασίες του για να μπορείτε εσείς, οι γονείς άλλα και ο ίδιος μαθητής να παρακολουθείτε την πρόοδο του.

Το έκτο βήμα είναι ένα extra tip, που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό σας. Καλό θα ήταν να είστε πολύ ενεργοί και δραστήριοι στα social media και να παρουσιάζεται μέσω αυτών τη δουλειά που κάνετε στα εργαστήρια σας (με βίντεο ή φωτογραφίες). Επιπλέον, βοηθάει πολύ το να συμμετέχετε σε summer camps ή summer schools, καθώς μαζί με τη δουλειά των μαθητών σας διαφημίζεστε ταυτόχρονα και εσείς.

Βίντεο

Επικοινωνήστε με την Eduk8

Επικοινωνήστε με την Eduk8