“Υβριδική μάθηση: Το νέο σήμα κατατεθέν της εκπαιδευτικής ρομποτικής”

Οι πολυάριθμες αλλαγές, τα νέα μέτρα αλλά και οι αναπροσαρμογές ως προστασία απέναντι στον COVID – 19 συνεχίζουν να επηρεάζουν τους εκπαιδευτικούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθηγητές, γονείς και μαθητές καλούνται σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις ως προς τον τρόπο που θα προσεγγίζουν πλέον τη σχολική καθημερινότητα. Η ανάγκη για αναπροσαρμογή του τρόπου διδασκαλίας με σκοπό να διασφαλίζει την καθημερινή ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου γέννησε την ιδέα ( υιοθέτησης του μοντέλου της υβριδικής μάθησης) δημιουργίας ενός νέου μοντέλου, την υβριδική μάθηση.

“ Η LEGO Education τροποποιεί το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης”

Η LEGO Education εδώ και 40 χρόνια ως πιστός υποστηρικτής της εκπαιδευτικής ρομποτικής δημιουργεί, καινοτομεί και προσφέρει ιδανικές λύσεις ώστε οι τρόποι διδασκαλίας να γίνονται συνεχώς πιο ευέλικτοι.

“Με ποιόν τρόπο συμβάλλει στις τωρινές ανάγκες του εκπαιδευτικού συνόλου”

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η LEGO Education διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της καθημερινής επαφής μαθητών – καθηγητών με το αντικείμενο τους, ενώ παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση και εργαλεία ώστε η hands – on εκπαίδευση είτε είναι δια ζώσης, είστε διαδικτυακή ή ο συνδυασμός προσέγγισης και των δύο – υβριδική μάθηση – να παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα.

“Υβριδική STEAM εκπαίδευση και τρόποι εφαρμογής”

Η LEGO Education χρησιμοποιεί μια έξυπνη εφαρμογή μέσω του SPIKE Prime Set, η οποία ενσωματώνει την υβριδική μάθηση με τη φυσική δραστηριότητα, το λεγόμενο Training Trackers. Η εφαρμογή αποτελείται από επτά ενότητες που εστιάζουν σε βασικές επιστήμες και μαθηματικές έννοιες. Παράλληλα μαθαίνουν να αναλύουν δεδομένα, να ανακατασκευάζουν γραφικά εικονίδια με πραγματικές σωματικές κινήσεις ( τεντώνουν χέρια, περπατούν, κάνουν άλματα)  για να περιγράψουν τις σχέσεις ανάμεσα στους τύπους ενέργειας αλλά και για να καταγράψουν την επιτάχυνση ενός αντικειμένου. Τα στάδια μάθησης είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μπορούν να πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά.  Με αυτόν τον τρόπο η εκμάθηση STEAM γίνεται διασκεδαστική για όλους τους μαθητές αφού παράλληλα με τη γνώση μπορούν να δραστηριοποιούνται.

Υβριδική μάθηση και τα μοντέλο 5E”

Βασισμένη στο μοντέλο 5Ε BSCS (Engage – Explore – Explain – Elaborate – Evaluate), η LEGO Education κατάφερε με επιτυχία να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε μαθησιακό μοντέλο, ώστε καθηγητές και μαθητές να ξαναβρούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση χτίζοντας ξανά γερά θεμέλια γύρω από τη γνώση.

Συγκεκριμένα : Θα μπορούσαν οι μαθητές να γράψουν τον κώδικα στο σπίτι τους και στη συνέχεια να ανεβάσουν τον κώδικά τους σε online αποθηκευτικό χώρο (cloud), ώστε οι καθηγητές να έχουν πρόσβαση σ ’αυτόν και να τον εκτελέσουν στην τάξη. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουν το κάθε παιδί να αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα γνώση ώστε να προγραμματίζει και να εξερευνά συνεχώς νέες δημιουργικές λύσεις πάνω στο STEAM.  Επιπλέον, οι καθηγητές δίνουν στα παιδιά την επιλογή να παρακολουθήσουν video, ομιλίες, να μελετήσουν ακόμη και άρθρα ρομποτικής εκπαίδευσης, ή να συμμετάσχουν σε κάποια διαδικτυακή δραστηριότητα.

Στη διάρκεια της φυσικής παρακολούθησης οι καθηγητές θέλοντας να αξιοποιηθεί σωστά ο χρόνος που έχουν με τα παιδιά εστιάζουν στην πρακτική αντιμετώπιση προβλημάτων (πχ coding, ανάλυση δεδομένων). Με αυτόν τον τρόπο εξετάζουν τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί ώστε να κατευθυνθούν σε μια λύση προετοιμάζοντας καλύτερα το μάθημα της επόμενης φοράς.

Η LEGO Education παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να σχηματίζουν ομαδικές συζητήσεις με τα παιδιά ώστε και τα ίδια να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάζουν τις γνώσεις τους αλλά και να απαντούν σε περαιτέρω διευκρινίσεις που θα ζητήσει ο καθηγητής. Μια τέτοια διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και αυτοπεποίθησης των μαθητών που πιθανό να χάθηκε έπειτα από τις πολυάριθμες αναπροσαρμογές.

Μαθητές και καθηγητές εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις και κάπως έτσι το υβριδικό μοντέλο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας.

Η LEGO Education έχει μια μοναδική κουλτούρα που επικεντρώνεται στην πιο βασική της αξία. Τη συνεχή έρευνα γύρω από σύγχρονες μεθόδους. Η αγάπη για την εκπαιδευτική ρομποτική, τη δημιουργία νέων – ευέλικτων τρόπων διδασκαλίας (υβριδική) καθώς και η στήριξη στους εκπαιδευτικούς φορείς κουμπώνουν ακριβώς πάνω στις αξίες που ακολουθεί ευλαβικά η Eduk8, LEGO Education όλα αυτά τα χρόνια.