Θα το έχετε παρατηρήσει σίγουρα και εσείς. Το Gender Gap στον εργασιακό τομέα συνεχίζει να υφίσταται εν έτει 2022 σε ένα σημαντικό αριθμό επαγγελματικών κλάδων. Μεταξύ αυτών είναι και οι επιστήμες STEM, όπου – σύμφωνα με έρευνα του AAUW* – οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 28% του εργατικού δυναμικού.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες και στα δυο φύλα αντίστοιχα, έτσι ώστε να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους; Σας παρουσιάζουμε 3 λόγους που έχουμε εντοπίσει μέσα από τη δική μας εμπειρία, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία αυτού του κενού.
- Role models
Ενώ υπάρχουν αρκετές γυναίκες που είναι ισχυρά role models, δεν προβάλλονται τόσο. Όπως προαναφέραμε, οι κλάδοι STEM αποτελούνται κυρίως από άντρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν, συχνά, γυναικεία πρότυπα για τα κορίτσια και επομένως δεν βρίσκουν εύκολα ένα άτομο να τους εμπνεύσει να ασχοληθούν με αυτό το χώρο.
- Η συμβολή των γονέων
Οι ίδιοι οι γονείς, ορισμένες φορές, επιλέγουν τα χόμπι και τις ασχολίες για τα παιδιά τους, επηρεασμένοι από μια παλαιότερη αντίληψη. Πολλές φορές διατυπώνεται μια γενικότερη, λανθασμένη, άποψη ότι τα αγόρια προορίζονται για τις θετικές επιστήμες, ενώ τα κορίτσια για τις θεωρητικές. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση! Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά και στην επιλογή παιχνιδιών που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους βασιζόμενοι στο φύλο τους και στις εταιρίες που χωρίζουν τα προϊόντα τους σε αγορίστικα ή κοριτσίστικα.
- Ανδροκρατούμενη κουλτούρα
Επειδή λιγότερες γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται στις επιστήμες STEM, αυτοί οι τομείς τείνουν να διαιωνίζουν άκαμπτες, σχεδόν αποκλειστικά, ανδροκρατούμενες κουλτούρες που δεν υποστηρίζουν ή δεν είναι ελκυστικές για τις γυναίκες.
Φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε απόλυτοι. Υπάρχουν επιχειρήσεις, σχολές, οικογένειες, που αγκαλιάζουν τον άνθρωπο και τον υποστηρίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το φύλο του.
Τι κάνουμε για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο;
Στην Eduk8 έχουμε ως βασικό μας άξονα την ισότητα. Η εκμάθηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής δεν έχει να κάνει με το φύλο. Στηρίζουμε τα παιδιά γιατί πιστεύουμε σε αυτά, όχι γιατί είναι αγόρια ή κορίτσια. Προωθούμε την εκμάθηση δεξιοτήτων STEM σε όλα τα παιδιά, από μικρές ακόμα ηλικίες ώστε να καλλιεργηθεί από νωρίς το ενδιαφέρον τους και να διατηρηθεί και σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής και εργασιακής τους πορείας.
Πως μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του Gender Gap
Εντάξτε στο δικό σας ΚΔΑΠ ή Φροντιστήριο την Εκπαιδευτική Ρομποτική συμβάλλοντας στο να γίνει ένα βήμα για έναν κόσμο πιο ίσο, πιο δίκαιο. Η ενθάρρυνση από δασκάλους και γονείς έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον των κοριτσιών για το STEM μιας και είναι αποδεδειγμένο ότι οι μαθητές που συμμετέχουν σε λέσχες STEM και δραστηριότητες εκτός σχολείου είναι πιο πιθανό να πουν ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μαθήματα αργότερα στην εκπαίδευσή τους.
Ο κλάδος του STEM έχει ανάγκη τις γυναίκες, καθώς πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως η αναλυτική σκέψη, η παρατηρητικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητα αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των επιστημών αυτών.
Ένα πραγματικό testimonial εκπαιδευτικού το οποίο αξίζει να διαβάσετε:
«Έβαλα σήμερα σε παιδιά της Ε τάξης να υπολογίσουν το άθροισμα 1+2+3+…+98+99+100. Ήταν χωρισμένα σε τρεις ομάδες των έξι παιδιών και τους είχα πει από την αρχή ότι δεν περιμένω να το λύσουν. Πράγματι δεν το περίμενα.
Μία ομάδα που ήταν μόνο αγόρια, κάναν κάτι άστοχες υποθέσεις και σταμάτησαν να προσπαθούν.
Στη δεύτερη ομάδα, που ήταν μεικτή, ένα κορίτσι σκέφτηκε να αναδιατάξει τους αριθμούς και να φτιάξει αθροίσματα (1+99)+(2+98)+… το οποίο είναι πολύ κοντά στην απλούστερη λύση. Αφού γέμισε το τετράδιό της με 100άρια -δε σκέφτηκε ότι είναι γινόμενο- βρήκε άθροισμα 5100, 50 παραπάνω από το σωστό. Η υπόλοιπη ομάδα δεν κατάφερε να ελέγξει ποτέ το άθροισμα.
Το εντυπωσιακό όμως συνέβη με την τρίτη ομάδα, που ήταν μόνο κορίτσια. Διαπιστώνοντας ότι ήταν αδύνατο να τα προσθέσουν ένα-ένα, ένα κορίτσι πρότεινε να χωρίσουν το άθροισμα σε δεκάδες: μία θα υπολόγιζε από το 1-10, η άλλη από το 11-20 κοκ. Δε χρειάστηκε να τα κάνουν όλα γιατί γρήγορα παρατήρησαν ότι αυτά τα μερικά αθροίσματα είχαν μοτίβο: 55+155+255+…Προσθέτοντάς τα βρήκαν το σωστό 5050.
Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου, κάτι που σπάνια μου τυχαίνει στο σχολείο, γι’ αυτό είπα να το μοιραστώ. Επίσης, επειδή είναι μια ωραία ιστορία με μαθηματικά».
Την παραπάνω εμπειρία μοιράστηκε με την Eduk8 ο κος Δημήτρης Βραβοσινός, Δάσκαλος στο 40ο δημοτικό Αθηνών.
*American Association of University Women (AAUW) – https://www.aauw.org/resources/research/the-stem-gap/