Είναι η Arduino κατάλληλη για παιδιά;

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό στην αρχή του άρθρου, η Arduino είναι εταιρία και brand, δεν είναι μόνο μικροελεγκτής! Επίσης δεν λέγονται όλοι οι μικροελεγκτές “Arduino”, αλλά μόνο αυτοί που κατασκευάζονται από τη συγκεκριμένη εταιρεία! Και αφού, λοιπόν, κάναμε την εισαγωγή που αρμόζει στο άρθρο προχωράμε στην πιο σημαντική ερώτηση που τέθηκε: είναι κατάλληλο για παιδιά;

Ας ταξιδέψουμε στο μακρινό 2003 στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα σε μια παρέα φοιτητών, η οποία ήθελε να δημιουργήσει απλά, χαμηλού κόστους εργαλεία για τη δημιουργία ψηφιακών έργων από μη μηχανικούς. Αυτή, λοιπόν, η ανάγκη κατέληξε στη δημιουργία της Arduino, το 2005, με το όνομα να προέρχεται από ένα bar στο οποίο σύχναζαν μέλη της παρέας!

Ουσιαστικά, η Arduino είναι μια εταιρία που δημιουργεί open-source Hardware και Software λογισμικό, με σκοπό τη δημιουργία ποικίλων projects, τα οποία σχετίζονται με το Internet of Things, τα Drones, τη μηχανική μάθηση και πολλά ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και ένας αρχάριος ή κάποιος μη μηχανικός μπορεί να ασχοληθεί με την Arduino και να δημιουργήσει επαγγελματικά project, τα οποία θα του προσφέρουν αρκετές έξυπνες λύσεις στην καθημερινότητα του.

Τι γίνεται, όμως, με τα παιδιά; Είναι σε θέση να κατανοήσουν την Arduino; Είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά project; Ασφαλώς! Η εταιρία διαθέτει εκπαιδευτικά kit, κατάλληλα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έτσι ώστε, με σταθερά βήματα, τα παιδιά να πάρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να κατανοήσουν τι είναι ακριβώς η Arduino, πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν και που πραγματικά τους χρησιμεύει.

Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος του STEM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ανοίγεται μπροστά τους και ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο δημιουργικότητα εμφανίζεται σε αυτά! Επιπρόσθετα, όσο ανεβαίνει το επίπεδο, εκτός από τη δημιουργικότητα μπαίνουν και έννοιες πιο περίπλοκες, πιο δύσκολες, όπως στην ηλεκτρονική και στον προγραμματισμό.

Η Arduino, λοιπόν, αρχικά αποτελεί το σκαλοπάτι για την εισαγωγή στο STEM, όμως έπειτα γίνεται ο αρωγός στο να γνωρίσει ο μαθητής τις ειδικότητες του μέλλοντος και πολύ πιθανόν να τις επιλέξει και ως αντικείμενο ενασχόλησης στην επαγγελματική του πορεία. Επομένως δεν μιλάμε απλώς για ένα hobby, αλλά για χρήσιμες γνώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν και ακόμη πιο χρήσιμες δεξιότητες για τη ζωή του μαθητή.

Θεωρούμε ότι κάμφθηκαν όσες απορίες είχατε για το αν και πόσο η Arduino είναι κατάλληλη για τα παιδιά! Ανακαλύψτε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης, στο οποίο παρέχονται μαθήματα Arduino και μην το σκεφτείτε, κάντε στο παιδί σας το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε. Ένα ισχυρό εφόδιο για τη ζωή του.

Επικοινωνήστε μαζί μας